Acupunctuur
 

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is een van de oudste geneeskunde ter wereld. Al duizenden jaren worden verschillende gezondheidsproblemen met TCG behandeld.Acupunctuur is onderdeel van de traditionele Chinese geneeswijze en heeft zijn oorsprong  ergens tussen 5000 en 500 jaar voor Christus. Het is dus al meer dan 2500 jaar oud en nog steeds actueel. Het is ontstaan uit het besef dat mensen altijd beïnvloed worden door hun omgeving en zelf hun omgeving beïnvloeden. In de natuur kun je vaste patronen van constante veranderingen herkennen. Eerst hebben we lente, dan zomer en dan herfst, nooit andersom. Zo zijn er heel veel voorbeelden te noemen van vaste patronen en cycli in de natuur. Deze vaste patronen zijn ook in een mens te herkennen. Wat er in het groot gebeurt in de natuur gebeurt in het klein bij een mens. Deze patronen worden in de Chinese geneeswijze benoemd en beschreven met begrippen als Qi, Yin, Yang en de Vijf Fasen.

Voor wie is acupunctuur niet geschikt?

Er zijn aandoeningen, zoals kanker, bepaalde chronische ziekten of anatomische afwijkingen, waarbij acupunctuur het probleem niet verhelpt maar wel symptomen als pijn en vermoeidheid vermindert of wegneemt. Na een operatie of bij (blijvend) letsel na een ongeval biedt acupunctuur verlichting en leidt het tot een beter herstel.

Kennis en ervaring

Tijdens de opleidingen heb ik veel stage mogen lopen en heb ik veel kunnen oefenen. Na het behalen van mijn diploma ben ik meteen gestart met mijn acupunctuurpraktijk en heb daardoor meer dan 10 jaar ervaring.

Waarom wordt acupunctuur toegepast?

Een vrije vertaling van het energetische begrip “Qi” is levensenergie, waarvan het menselijk lichaam, maar ook zijn omgeving (het huis), planten, dieren, de wereld en de hele kosmos van doordrongen is. In het lichaam loopt het in een vast netwerk van banen, meridianen genoemd. Dit heeft inmiddels ook de Westerse wetenschap erkend. Bij verstoring van de gezondheid is er een verstoring van energie in deze banen aanwezig met alle gevolgen van dien. Door middel van acupunctuur kan de stroming weer hersteld worden en wordt het lichaam in staat gesteld zelf de lichamelijke of geestelijke verstoring op te lossen. Acupunctuur verhoogt zo de eigen weerstand, vermindert pijn en werkt diep in op het lichamelijke en geestelijke evenwicht. Klachten als hoofdpijn, nek-, rug en schouderpijn, vermoeidheid, stemmingswisselingen, slaapproblemen, spijsverteringsklachten kunnen behandeld worden.

Behandelingen op maat

Er bestaan geen standaard behandelingen in de traditionele Chinese geneeswijze voor een bepaalde aandoening, ziekte of klacht. Iedereen is anders en wordt op een andere manier beïnvloed. Een opgestelde behandeling is altijd persoonlijk en ontstaan uit de pols- en tongdiagnose en andere persoonlijke informatie verkregen tijdens de intake. Hoeveel behandelingen iemand nodig heeft hangt af van de ernst van de klacht, wat de oorzaak is, iemands leeftijd en zijn algehele gezondheid. Over het algemeen geldt dat acute problemen sneller te verhelpen zijn dan chronische aandoeningen. Loop dus niet te lang met iets door maar maak snel een afspraak.

Hoe wordt een acupunctuur behandeling toegepast

Bij uw eerste afspraak vind er een intake plaats, waarin uw zorgvraag in kaart wordt gebracht. Ik zal niet alleen vragen stellen over uw klacht maar ook over onder andere uw slaap- en eetgewoontes, uw werkomstandigheden en alles wat van belang kan zijn voor de diagnosevorming. Onderdeel bij het vormen van een diagnose is het voelen van beide polsen en het bekijken van de tong. Hieruit kan veel informatie gehaald worden die van belang is voor het stellen van een diagnose.

Combinatie behandelingen

Het kan zijn dat het nodig is van andere technieken uit de Chinese geneeswijze gebruik te maken. Dit kunnen de volgende technieken zijn:

  • TuiNa: de Chinese medische massagetherapie, massage- en manipulatietechnieken, oefeningen en stretchen van meridianen als behandeling.
  • Chinese kruiden, het gebruik van medicinale gedroogde Chinese kruiden om in te nemen.
  • Moxa, het branden van gedroogd bijvoetskruid voor het verwarmen van acupunctuurpunten of gebieden op het lichaam bijvoorbeeld de onderrug om pijn te verlichten of meer energie te genereren
  • Cuppen, het vacuüm trekken van huid en bindweefsel in een speciaal kopje op strategisch gekozen plekken of gebieden om bijvoorbeeld energie stagnatie om te heffen
  • Gebruik van elektrisch prikkeling, nuttig wanneer extra stimulatie van energie wenselijk is

Wat is het resultaat van de behandeling?

Het resultaat van de behandeling is afhankelijk van het doel. Het kan zijn dat u meer energie heeft of juist meer ontspannen bent. Indien u kouwelijk bent kunt u het na de behandeling veel warmer hebben. Wanneer u pijn had, is de pijn verlicht of weg. Als u een bewegingsbeperking had, bijvoorbeeld “frozen shoulder” kunt u na de behandeling uw arm verder bewegen. Vaak merkt u tijdens de behandeling meteen verlichting, bij een chronische situatie kan het soms even duren en merkt u pas later een duidelijk verschil. Bij de intake wordt besproken na hoeveel behandelingen we gaan evalueren. Dan kijken we naar het effect van de behandelingen en of het voldoende naar uw zin heeft gedaan. Zo niet, dan stoppen we en verwijs ik u door.

Als alle gegevens verzameld zijn en de diagnose is gesteld, volgt er een behandelplan en een behandeling. In het behandelplan wordt onder andere vastgelegd waar de behandeling uit bestaat, wat de frequentie zal zijn en de geschatte aantal benodigde behandelingen. Wanneer u akkoord gaat met het behandelplan volgt de acupunctuurbehandeling. Op het netwerk van meridianen bevinden zich vaste punten die een relatie hebben met de verschillende orgaansystemen en hun functies. Door op zorgvuldig gekozen punten flinterdunne naaldjes te zetten, wordt de disharmonie opgeheven en kan het lichaam beginnen met zijn herstel. Een belangrijk verschil met Westerse behandelingen is dat er bij Chinese geneeswijze niet alleen aandacht wordt besteed aan de reden waarom iemand komt maar aan de mens als geheel én de omgevingsfactoren die van invloed zijn.

Over uw therapeut

In 2007 heb ik de 4 jarige HBO opleiding Acupunctuur volgens Traditionele Chinese Geneeswijze,  bij de Academie voor Chinese Geneeswijzen Qing Bai succesvol afgerond. Onderdeel van de opleiding was een uitvoerige Westers medische basisopleiding met anatomie, fysiologie en pathologie.

De moxalamp

Wanneer er warmte moet worden toegevoegd op een lichaamsdeel of een acupunctuurpunt kan er moxa of een moxalamp toegepast worden. Moxa is gedroogd bijvoetskruid en bestaat in vele vormen; los, geperst in een stick (sigaarvorm) of kleine koontjes voor over een acupunctuurnaaldje. De moxalamp is voor een groter gebied en geeft geen licht, alleen warmte door de moxaschijf die er in zit. Moxa geeft een aangename warmte af die dieper komt dan een infrarood lamp. Het wordt onder andere gebruikt om koude te verdrijven en energie op te bouwen.

Sinds 2007 ben ik mij blijven verdiepen en verbreden in kennis en vaardigheden betreft Chinese geneeswijze en therapeutische vorming door het volgen van vele nascholingen. Ook heb ik vanaf 2007 mijn EHBO diploma waarvan de geldigheid jaarlijks wordt vernieuwd door de EHBO nascholingsdagen.

In 2011 heb ik mijn vakdiploma Tuina behaald en ben ik ook praktiserend Tuina-therapeut. Tuina is net als acupunctuur onderdeel van de Chinese Geneeswijze.

In 2015 heb ik opnieuw de Westers medische basisopleiding met goed gevolg afgerond. Dit was nodig omdat de inhoud van deze opleiding was veranderd en omvangrijker was geworden. In deze opleiding volgens de nieuwste standaard zijn onder andere psychologie, kennis over medicijnen en hun werking en therapeutische vorming opgenomen. Door het herhalen van deze vernieuwde scholing blijf ik voldoen aan de kwaliteitseisen waardoor mijn behandelingen vergoed blijven door zorgverzekeraars.

Voor wie is acupunctuur bedoeld?

Acupunctuur kan bij een zeer groot aantal klachten worden toegepast en kent weinig tot geen bijwerkingen. Verder kan acupunctuur helpen de fitheid, natuurlijke weerstand en pijngrens te verhogen en de levenslust prikkelen. Daarmee heeft acupunctuur dus ook een preventieve werking. De World Health Organisation heeft een lijst samengesteld met klachten die met behulp van acupunctuur behandeld kunnen worden. Deze lijst kun je terugvinden op acupunctuurgids.nl  Als uw klacht er niet bijstaat, neemt u dan contact op. Samen bespreken we wat de mogelijkheden zijn.

Kosten acupunctuur behandelingen

Een consult kost 70 euro. Wanneer het voor uw herstel noodzakelijk is meer dan 2 weken lang  2-3 keer in de week te komen, kunt u in aanmerking komen voor korting. 

Vergoeding zorgverzekering

Uw behandeling kan geheel of gedeeltelijk vergoed worden. Doordat ik als therapeut voldoe aan de nieuwste en strengste kwaliteitseisen kan ik bij de beroepsvereniging Zhong aangesloten blijven. Hierdoor worden mijn acupunctuurbehandelingen geheel of gedeeltelijk vergoed. Dit hangt echter af van uw gekozen zorgpakket. Alternatieve geneeswijze moet onderdeel zijn van uw zorgpakket.  Neemt u in geval van twijfel contact op met uw zorgverzekeraar, het liefst nog vóór uw eerste afspraak.